Guji Etiopia Organic Specialty coffees, Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica Zobacz większe

Etiopia Guji Organic Specialty coffees, Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica

Nowy produkt

Gładkie ciało, smak truskawek i jogurtu.

Etiopia Region Guji, uprawiana na wysokości 1800-2100 m npm. Odmiana Mixed Heirloom

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

87,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Chelotti specialty coffees Etiopia Guji, jest kolejną propozycją 100 proc. Arabiki, odmiana Heirloom z rodzaju „specialty coffees”, które zagościły na półkach włoskiej palarni kawy Chelotti.

Na wyjątkowość smaku kawy Etiopia Guji, składa się kilka procesów, po pierwsze to obróbka typu honey, która daje ziarnom wysoką słodycz, owocowy profil i delikatną kwasowość.

Po drugie, ręczny wypał ziarna w piecu opalanym drewnem dębowym, wydłuża sam proces prażenia, który trwa do 20 minut.

W rezultacie wszystkie substancje lotne, mają dogodne warunki, aby w pełni rozkwitnąć i pozostać zamknięte w ziarnie. Kawa specialty coffees Etiopia Guji, ma niską zawartość poziom kofeiny.

To kawa idealna do parzenia metodami alternatywnymi. Efekt końcowy to intensywny aromat rozkwitający bukietem prawdziwej czekolady deserowej, nadziewanej owocem truskawki i trącony lekko winem, połączony ze smakiem delikatnej kwasowość, przeplatanej intensywną słodyczą, o profilu truskawki i naturalnego jogurtu, zamkniętej w gęstej kropli czarnego naparu.

Sekret tej kawy to ziarno. Owoce dojrzewają w unikalnym mikroklimacie, zachowując w sobie niepowtarzalny smak i aromat. Właśnie w Etiopii, w rejonie Oromia mieści się obszar zwany Guji, słynący ze zbioru owoców kawy o ziarnach o niepowtarzalnym charakterze.

Na tych malowniczych, afrykańskich terenach, swoją Dimtu Tero Farm, stworzył Gatechew Zeleke, bardzo ambitny, etiopski plantator. Jego marzeniem jest własna plantacja, będąca liderem w zakresie uprawy i produkcji najwyższej jakości kawy, opierając się wyłącznie na zasadach zrównoważonego rozwoju.

Gatechew Zeleke, gromadzi kawę ze swoich upraw oraz od okolicznych farmerów z obszarów Jelewo Anona, Mancity, czy Hangadi. Współpracujący, drobni plantatorzy, uzyskują dodatkową bonifikatę pieniężną, gdy przy swojej uprawie owoców kawowca, wykorzystują wiedzę, pozyskaną od Gatechewa. Farma Dimtu Tero, to ponad 151 hektarów kawowych wisienek dojrzewających w afrykańskim słońcu na wysokości 1808 do 2128 m. n.p.m. To także, stała współpraca z 136 zarejestrowanymi, drobnymi, rodzinnymi gospodarstwami, gdzie kawę uprawia się w przydomowych ogródkach. Produkcja i przetwarzanie, odbywa się w sposób ekologiczny, przyjazny dla środowiska i społecznie odpowiedzialny. Procesy towarzyszące tym uprawom, zostały zweryfikowane i certyfikowane, przez niemiecką firmę BCS OKO oraz NOP, EU i JAS Organic.

Pozyskane ziarno arabiki, poddaje się procesowi obróbki natural – washed”, zwanego potocznie honey. Jest to połączenie dwóch obróbek, suchej i mokrej, i zaczyna się od zdarcia mechanicznie skórki z wisienek kawowca, a następnie poddanie ich wysuszeniu, na afrykański leżakach w promieniach gorącego słońca. Na ziarnach pozostaje pulpa, która pod wpływem temperatury, zmienia się w klejącą masę przypominającą, lejący, słodki miód, stąd też nazwa tej obróbki.

Ziarna arabiki odmiany Heirloom są Etiposkim Dziedzictwem, czyli własnością rządu i dlatego, może być uprawiana tylko w Etiopii. Przygotowane parciane worki ze specialty coffees, są eksportowane z plantacji Dimtu Tero m.in. do Włoch, do rodzinnej palarni kawy Chelotti. W tej palarni, wiedza o wypale ziarna w piecu opalanym dębowym drewnem, jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Cały proces to rzemieślnicze arcydzieło ludzkiej mądrości, doświadczenia i pracy rąk. Za wszystkie etapy odpowiada człowiek, czyli inaczej, niż w piecach zasilanych gazem lub prądem. Piece w pełni zautomatyzowane, muszą zostać precyzyjnie ustawione, do każdego etapu procesu wypału ziarna, za który odpowiada komputer.

Ponieważ wypalanie kawy, metodą rzemieślniczą, promowaną od 68 lat, przez rodzinę Chelotti jest naturalnie dłuższy, to efekt końcowy, otrzymanej jakości ziarna jest unikalny.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Etiopia Guji Organic Specialty coffees, Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica

Etiopia Guji Organic Specialty coffees, Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica

Gładkie ciało, smak truskawek i jogurtu.

Etiopia Region Guji, uprawiana na wysokości 1800-2100 m npm. Odmiana Mixed Heirloom

30 innych produktów w tej samej kategorii: