Rwanda Gahara Bourbon Fully Washed Specialty Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica Zobacz większe

Rwanda Gahara Bourbon Fully Washed Specialty Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica

Nowy produkt

Aksamitne body, silny aromat przywodzi na myśl cytrusy i jaśmin.

Nuty dojrzałej cytryny, kandyzowanego ananasa, a następnie wyostrza słodsze nuty winogron Muskat, zielonego jabłka, mandarynki. Długo korzenny posmak.

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

68,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Chelotti specialty coffees Gahara Rwanda to 100 proc. Arabiki, wyjątkowej odmiany Bourbon, wypalonej w piecu opalanym drewnem. To kawa stworzona dla miłośników parzenia metodami przelewowymi - Chemexem lub dripem.

W smaku tej kawy odnajdziemy cały wachlarz wrażeń, subtelnej kwasowości połączonej z kroplą słodkości, ukrytej w aksamitnym body. Odkryjemy owoce cytrusowe, dojrzewające w afrykańskim słońcu, pachnący kwiat jaśminu oraz kandyzowane winogrono. Unoszący aromat ciepłego naparu, zabierze nas do ogrodu pełnego mandarynek, zielonych jabłek i dojrzałych winogron, a gdy napar ostygnie, wyczujemy zapach cytryny i kandyzowanego cedru.

Kawa Chelotti specialty Gahara Rwanda ma niską zawartość kofeiny, wypalona jest w stopniu średnim. Określenie „specialty coffees”, definiuje kawę o najwyższej jakości, która rośnie w specyficznym mikroklimacie i charakteryzuje się wyjątkowymi nutami aromatycznymi i smakowymi. Wschodnia część Republiki Rwandy, okręg Kiriehe, rejon Gahara, to miejsce, z którego pochodzi ziarno propozycji z palarni Chelotti.

Plantacja w rejonie Gahara, nosi nazwę Korera Kawa i ma status spółdzielni, do której należą rodziny zamieszkałe na terenie wschodniej Rwandy. Spółdzielnia została założona w 2011 roku, a jej plantacje rozciągają się na 80 hektarach ziemi. Uprawiana na niej kawa, oprócz specyficznego mikroklimatu na wysokości 1550 do 1750 m n.p.m., ma zapewnione ekologiczne podejście, do całego procesu wzrostu i zbioru jej owoców.

Wisienki kawowca są zbierane ręcznie, a następnie sortowane według koloru i rozmiaru. Do obróbki tego ziarna, została wybrana metoda washed, czyli „na mokro”.

 Polega ona na tym, że owoce kawowca po umyciu trafiają do urządzenia, zwanego depulper. Jest to mechaniczna tarka, która obdziera wisienki ze skórki, pozostawiając na nich resztki miąższu. Następnie, trafiają one do basenów fermentacyjnych, gdzie w ścisłym reżimie czasowym, czyli około 12 do 18 godzin ulegają fermentacji, dzięki temu, wisienka pozbawiona zostaje resztek miąższu.  W następny kroku, zostaje umyta i poddana kąpieli słonecznej na wielkich afrykańskich łóżkach.

Tak przygotowane i spakowane ziarno, trafia do włoskiej palarni kawy rodziny Chelotti, którzy od 68 lat pielęgnują tradycję i rzemiosło, ręcznego prażenia ziarna kawy. Rodzina Chelotti, nie korzysta przy procesie wypału z zaawansowanych technologii i nowoczesnych pieców, zasilanych na prąd lub gaz. Jej domeną jest wypalanie ziarna w piecu opalanym drewnem.

Proces ten jest bardzo żmudny i pracochłonny, ponieważ za wszystko odpowiedzialny jest człowiek z jego nabytym doświadczeniem, a nie układ sterowniczy komputera. To odpowiedzialna funkcja, która czerpie wiedzę z tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokoleń. Wszystkie fazy procesu wykonywane są ręcznie, a czas prażenia z racji materiału do ogrzania pieca, czyli drewna dębowego jest wydłużony i trwa, w zależności od ziarna, do 20 minut. Dlatego efekt końcowy jest unikalny i wyjątkowy. Ziarna z pieca opalanego drewnem charakteryzują się mniejszą kwasowością i większą ilością karmelowych nut.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Rwanda Gahara Bourbon Fully Washed Specialty Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica

Rwanda Gahara Bourbon Fully Washed Specialty Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica

Aksamitne body, silny aromat przywodzi na myśl cytrusy i jaśmin.

Nuty dojrzałej cytryny, kandyzowanego ananasa, a następnie wyostrza słodsze nuty winogron Muskat, zielonego jabłka, mandarynki. Długo korzenny posmak.

30 innych produktów w tej samej kategorii: