Colombia Rum Fermentation Specialty Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica Zobacz większe

Colombia Rum Fermentation Specialty Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica

Nowy produkt

Colombia Rum Fermentation Specialty - ta włoska kawa palona drewnem nie przypomina pod każdym względem, żadnej innej kawy. Sam zapach, uderza z wielką intensywnością i szczególnymi właściwościami aromatycznymi rumu, likieru wiśniowego i tiramisu połączony w smaku z delikatną kwasowością i słodyczą, a wszystko w bardzo przyjemnym body.

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

194,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Colombia Rum zawiera w sobie 100 proc arabiki odmiany Castillo, dzięki czemu ma niską zawartość kofeiny. Kawa jest wypalona w stopniu średnim.

Chelotti specialty coffees Colombia Rum, jest najbardziej wyjątkową specialty coffees, przygotowanych przez włoską palarnię kawy Chellotti. To połączenie niespotykanej metody fermentacji i palenia, którym poddawane są najwyższej jakości kolumbijskie ziarna.

Ziarna 100 proc. Arabiki odmiany Castillo, rosną w mikroklimacie na zboczach Andów w regionie San Jose w Chinchina, na glebach wulkanicznych. Plantacja Monsalve, rozciąga się na powierzchni 110 hektarów, miedzy 1350 a 1470 m .n.p.m., na średnio górzystym terenie.

W 2011 roku departament Caldas w Kolumbii, został uznany przez UNESCO za dziedzictwo kulturowe. Na jego obszarze w części północno-zachodniej, na plantacji rodziny Monsalve narodził się nowatorski pomysł, stworzenia nowego rodzaju fermentacji owocu kawowca i nazwania go Colombia Barrique Rum Fermentation.

Monsalve Family, to rodzinna firma, która zajmuje się uprawą i produkcją ziarna kawy już od 1963 roku. Wszystkie procesy są przeprowadzane z troską o zachowanie bioróżnorodności flory i fauny, z głównym naciskiem na oszczędne wykorzystanie zasobów wody. Rodzina Monsalve, postawiła na wykorzystanie innowacyjności i połączenia jej najlepszych osiągnięć z tradycyjnymi metodami, a wszystko w duchu poszanowania lokalnej społeczności.

Warunki mikroklimatu, czyli średnia temperatura nasłonecznienia stoku od 21 do 25 stopni Celsjusza oraz żyzne gleby, pochodzenia wulkanicznego, umożliwiają kwitnienie owoców kawowca przez dwa sezony w roku, z natężeniem zbioru od sierpnia do grudnia i od kwietnia do czerwca. Do przygotowania wiśni kawowca pod fermentację w rumie, muszą zostać spełnione dwa warunki: owoc zebrany jest tylko w określonym stopniu dojrzewania i brane są do procesu wiśnie, zebrane drugim i trzecim rzucie zbiorów.

Do obróbki ziarna, wykorzystana jest metoda washed, po mechanicznym oddzieleniu skórki od wiśni, ziarno jest myte i pozostawione w basenach fermentacyjnych przez co najmniej 20 godzin. Następnie umieszcza się je w silosach do uzyskania odpowiedniego stopnia wilgotności, po tym zabiegu przechodzi kawa do suszenia na markizach, w temperaturze otoczenia uzależnionej od godzin nasłonecznienia stoków. Następnie, jest sortowana przez sito i umieszczana w barriques, w których zachodzi proces fermentacji rumu.  Baryłki używane do tego procesu, to beczki, które zawierały rum od co najmniej 8 lat, ponieważ są odpowiednio nasączone kroplami aromatu szlachetnego alkoholu. Kawa leżakuje w beczce około 3 miesiące.

Ostatni jej przystanek, to rodzinna palarnia kawy, rodziny Chelotti, która przez ostatnie 68 lat doskonaliła swoje rodowe receptury, prażenia ziarna kawy w piecu opalanym drewnem dębowym. Proces ten jest pracochłonny i żmudny, lecz efekt końcowy nie ma sobie równych, dlatego warto za wysoką jakość zapłacić rozsądną cenę.

Stymulacja temperaturą takiego pieca, odbywa się tylko za pomocą ludzkich rąk popartą wieloletnim doświadczeniem i bogatą wiedzą na temat wypału ziaren. Można szczerze zawierzyć takiemu dorobkowi i pasji, która od pokoleń jest w rodzinie Chelotti.

Tak szlachetne ziarno najlepiej parzyć w oparciu o metody alternatywne, w szczególności przelewowe.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Colombia Rum Fermentation Specialty Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica

Colombia Rum Fermentation Specialty Chelotti 250g, ziarnista, 100% Arabica

Colombia Rum Fermentation Specialty - ta włoska kawa palona drewnem nie przypomina pod każdym względem, żadnej innej kawy. Sam zapach, uderza z wielką intensywnością i szczególnymi właściwościami aromatycznymi rumu, likieru wiśniowego i tiramisu połączony w smaku z delikatną kwasowością i słodyczą, a wszystko w bardzo przyjemnym body.

30 innych produktów w tej samej kategorii: