Włoska kawa palona drewnem Chelotti Bar 250g, ziarnista, 60% Arabica / 40% Robusta Zobacz większe

Włoska kawa palona drewnem Chelotti Bar 250g, ziarnista, 60% Arabica / 40% Robusta

Nowy produkt

W filiżance tego napoju, odnajdziemy intensywne aromaty orzecha, delikatnie trąconego winem, trwale połączone z lekko gorzkim i słodkim smakiem o wyrazistej nucie kakao i amaretto. To kawa o ciekawym smaku, który jest pozbawiony kwasowości, dlatego też polecamy ją np.
do biura.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

29,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Mieszanka Chelotti Bar, idealnie nadaje się do przyrządzenia espresso podanego z ekspresu automatycznego, ciśnieniowego, kawiarki lub kawy zaparzonej w sposób tradycyjny. Kawa ta, ze względu na zawartość Robusty doskonale nadaje się do przyrządzania cappuccino i cafe latte.

Szlachetne ziarna Arabiki pochodzą z plantacji położonych w pasie "kawowym". Pomiędzy zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca panują idealne warunki do wzrostu tego owocu. Robusta wysokiej jakości została natomiast zebrana na plantacjach w Indiach i Indonezji. Proponowana mieszanka, ma średnią zawartość kofeiny, dlatego możemy ją wpisać na stałe do naszego menu, bez względu na porę degustacji.

Rodzina Chelotti, praży ziarna kawy w piecu, który jest opalany dębowym drewnem.  W konstrukcji takich pieców, nie ma elementów sterowanych elektronicznie, a wszystkie procesy są wynikiem decyzji podejmowanych przez mistrza palenia kawy. Rodzina Chelotti, specjalizuje się w takim wypale już od 68 lat, a wiedza przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Jak przystało na włoską palarnię kawy, ziarna są wypalane na dość ciemny kolor. To sposób obróbki, który powoduje, że kawa jest praktycznie pozbawiona kwasowości, a kolor ziarna bardzo nasycony. Proces prażenia kawy w piecu opalanym drewnem wydłuża się, ponieważ inaczej zarządza się otrzymaną temperaturą, niż w piecu zasilanym gazem lub energią elektryczną. Trwa on około 20 do 25 minut, po czym ziarno jest chłodzone powietrzem.

Konstrukcja pieca w tej palarni kawy sprawia, że kawa otrzymuje delikatny aromat dębowego drewna, czego nie należy mylić absolutnie z zapachami które kojarzą się nam z wędzarnią. To po prostu indywidualny rys, który sprawia że kawy Chelotti są niepowtarzalne.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Włoska kawa palona drewnem Chelotti Bar 250g, ziarnista, 60% Arabica / 40% Robusta

Włoska kawa palona drewnem Chelotti Bar 250g, ziarnista, 60% Arabica / 40% Robusta

W filiżance tego napoju, odnajdziemy intensywne aromaty orzecha, delikatnie trąconego winem, trwale połączone z lekko gorzkim i słodkim smakiem o wyrazistej nucie kakao i amaretto. To kawa o ciekawym smaku, który jest pozbawiony kwasowości, dlatego też polecamy ją np.
do biura.

30 innych produktów w tej samej kategorii: